ارتباط مستقیم با 30605 استاد
مشاهده لیست مدرسین
مشاهده ویدیوی مدرسین
IELTS-TUTOR
تدریس خصوصی استاد شاسواری
تدریس خصوصی بهمن آبادی
تدریس خصوصی دکتر سرپرست
beikmohammadlou
تدریس آیلتس بهرامی
تدریس خصوصی زبان انگلیسی خانم وکیلی
تدریس ریاضی رجبی
آموزشگاه
آموزشگاه راه ذکریا
باباخانی تدریس فیزیک کنکور
تدریس ریاضی و فیزیک شاسواری
ایران مدرس مقاله مطالب عمومی چگونه یک معلم خوب باشیم و کلاس جذاب تری داشته باشیم؟

چگونه یک معلم خوب باشیم و کلاس جذاب تری داشته باشیم؟

به اشتراک گذاری

چگونه کلاس جذاب تری داشته باشیم ؟ - هر معلمی با بالا رفتن تجربه اش پی خواهد برد که باید به برخی کارهای ضروری در کلاس درس توجه نماید ، بعضی اعمال را نباید انجام دهد، و خود را در کلاس برای دقایقی به جای شاگردان فرض نماید.


چگونه معلم خوبی باشیم؟


تجربه نشان داده معلمانی که در کلاس درس فعالیت و تحرک بیشتری داشته، به شغل خود علاقه و عشق می ورزند، هدف های متنوعی دارند، درگیری ها و جنگ اعصاب کمتری داشته باشند، دیر تر از دیگران فرسوده و شکسته خواهند شد و همیشه به عنوان فردی شاداب و با نشاط و موفق در شغل خود نزد دیگران شناخته شده اند. در زیر به صورت خلاصه، کارهایی که معمولا" در کلاس درس باعث جلب توجه دانش آموزان، علاقمندی به درس و معلم و نشاط آنان میشود و برگفته از تجارب شخصی است، ذکر می گردد.


پیشنهاد ویژه ایران مدرس: ويژگي هاي یک معلم خوب در تفکر ابن سينا


با شنیدن نام " برنامه " یا " طرح درس " یا " طرحی برای مدیریت کلاس" ، اذهان به سراغ چندین صفحه کاغذ می رود که در آن با دقیقه و ثانیه ، ریز فعالیتها نوشته شده و به عبارتی ، معلم را در چهار چوب مقرراتی، محصور می کند، (و به این دلیل خیلی ها حتی در مورد آن هم صحبت نمی کنند) اما مقصود از داشتن برنامه ، الزاما" با ثبت آن ( و چیزی شبیه به طرح درس معرفی شده در کتب روش تدریس ) ، یکسان نیست. داشتن برنامه برای هر کاری لازم است اگر خواهان یک عمل موفقیت آمیز هستیم باید برای آن برنامه داشته باشیم.


خود بنده به شخصه با مکتوب کردن برنامه خیلی موافق نیستم هر چند که نوشتن خود باعث ذخیره ی مطالب می شود اما با تغییراتی که با آن مواجهیم و روبرو بودن با یک عامل انسانی ناشناخته ممکن است که این برنامه ها منسوخ شده و روشهای جدیدی جایگزین آن شود و دیگر اینکه ممکن است جلوی خلاقیت معلم گرفته شود و او را از دست یابی به یک روش نو و جدید بازدارد البته این به این معنا نیست که نوشتن خلاقیت را کور می کند بلکه ممکن است روند دست یای به آن را کند کند و معلم به خاطر زحمت نوشتن حتی راغب به تلاش برای فکر کردن به روشهای بهتر نباشد. و از آنجا که هر فردی ویژگیهای رفتاری خاص خود را دارد (ممکن است فردی نوشتن را راحت تر بداند در صورتی که فردی دیگر فقط فکر کردن را دوست داشته باشد و عمل کردن به ایده ) لذا این امر را به شما واگذار می کنم ولی این به این معنا نیست که برنامه ریزی نکنیم بلکه همان برنامه ریزی برای رسیدن به کیفیت مطلوب و هدف متعالی است . امیدوارم تجربیات این بنده ی حقیر مورد توجه و استفاده ی شما واقع شود.



مطالعه مقاله چطور معلمی کارآمد در کلاس باشیم؟ هم می تواند مفید باشد.


1- به محض مشاهده علایم خستگی در دانش آموزان و حواس پرتی آنان، جریان تدریس یا پرسش را قطع کرده و به آنها اجازه داده شود که از جای خود بلند شده، کشش عضلانی داشته ، نفسی بکشند و دقایقی کوتاه آزاد باشند ( در این حال تحمل برخی مزه پرانی ها به هم در جلسات اول، ضروری است و سپس عادت خواهند کرد)، اگر بدون توجه به خستگی دانش آموزان به تدریس یا پرسش ادامه دهیم، در واقع کاری بیهوده و بی ثمر را دنبال خواهیم کرد.


2- هیچگاه بدون اطلاع قبلی، پرسش کلاسی یا امتحان کتبی برگزار نکنیم و حتی در جلسه قبل ، صفحات و نوع پرسش و حتی افرادی که از آنان پرسش شفاهی انجام می شود تلویحا" مشخص شوند و این صرفا" برای رفع حالت اضطراب دانش آموزان است، برخی معلمان برای حالت " همیشه آماده باش بودن کلاس " توجهی به این نکته ندارند که امتحان یا پرسش بدون اطلاع قبلی، از نظر دانش آموزان نوعی مچ گیری محسوب می شود . در رابطه با دانش آموزانی که از آنان پرسش به عمل می آید باید گفت معمولا" به سه دسته تقسیم می شوند و هر کسی تکلیف خود را خواهد دانست و در کنار آن پاسخ گویی داوطلبانه هم مد نظر قرار می گیرد و بدین ترتیب دانش آموزان تمایل بیشتری هم برای جواب دادن دارند و درگیری ها خیلی کمتر می شود.


3- حتما" قبل از تدریس درس جدید، خلاصه مطلب قبلی برای دانش آموزان گفته شود و آنها را به هم ربط داد. این کار به دانش آموزانی که حتی دروس قبل را مطالعه نکرده اند اجازه می دهد مطالب را به یاد آروند و در یادگیری مطالب جدید انگیزه پیدا کنند.


4- اگر وقت اضافه ای در کلاس موجود بود ، نباید گذاشت دانش آموزان از سرو کول هم بالا بروند بلکه به نحوی باید آنها را تحت آموزش قرار داد به عنوان مثال صحبت و تبادل نظر در مورد مسایل اجتماعی محل سکونت، یا وضع مدرسه و غیره ، دانش آموزان اظهار نطر در جمع را خیلی دوست دارند.


5- طوری برنامه ریزی شده که هر جلسه با توجه به دوره تحصیلی و پایه، حدود 3 تا 5 دقیقه یک رفتار نیکو اجتماعی فردی ، و یک روایت یا حدیث مرتبط با دانش آموزان در پایان کلاس ذکر می شود. دانش آموزان آن را یاداشت می کنند این موارد حتی در کلاس ریاضی و تاریخ و غیره هم امکان پذیر است.


توجه: برای مشاهده معلم های خوب خانم و آقا بر روی عبارت معلم خصوصی کلیک کنید.


6- با بهره گیری از روش ایفای نقش ( برای هر درسی امکان دارد) توسط دانش آموزان ، منظور خود و موضوع را سریعتر و بهتر به دانش آموزان منتقل کنید، بهتر است جلسه قبل، قرار ایفای نقش، موضوعات و شرکت کنندگان مشخص شوند .


7- به صلاحدید معلم می توان هر جلسه یکی از دانش آموزان را به ترتیب انتخاب کرد تا مطالبی در راستای درس را به دانش آموزان ارائه دهد ( این کار بین دانش آموزان به نام کنفرانس مشهور است). اگر معلم بتواند اهداف این کار را کاملا" تشریح و زمینه های آن را فراهم نماید ، شاگردان هم بدان علاقمند خواهند شد، در صورتی که همه کلاس در برنامه شرکت کنند، موانعی مانند تمسخر دیگران، اضطراب صحبت در روبروی همکلاسی ها و غیره به تدریج کمتر خواهد شد .


8- استفاده از ارزانترین و کاراترین تشویق ها یعنی تشویق لفظی ( با دلیل نه طبق عادت کلامی ) را در کلاس هرگز فراموش نکنید . کلماتی مانند : آفرین ! احسنت ! خوبه ! باریک ا...! تشکر ! به جابود ! خوشحالم ! و غیره اثری شگفت انگیز دارد.


9- استفاده از تشویق " کف زدن " توسط کل کلاس برای موفقیتهای کوچک و بزرگ آنان ، یا به دنبال آمادگی کل دانش آموزان یا گروهی از آنان برای پاسخ گویی به درس ، اتمام درس ، کسب نمرات مطلوب ، اظهار نظرهای مناسب و غیره ، حال و هوای کلاس را عوض خواهد کرد.


10- دو کار در کلاس نباید توسط معلم فراموش شود، و اثر معجزه آسایی در آرامش و آمادگی دانش آموزان دارد و آن ذکر صلوات در برخی مواقع و یا تلاوت آیاتی از قرآن مجید با ترجمه توسط یکی از دانش آموزان است. و این کار ارتباطی به دروس خاص ندارد اینکه نباید فقط به کلاس دینی و پرورشی یا قرآن بسپاریم . حداقل هر چند جلسه یکبار شروع کلاس با تلاوت قرآن در آرامش شاگردان موثر است ...


پیشنهاد می کنیم مقاله چه چیز از ما یک معلم خوب می‌سازد؟ را هم مطالعه نمائید.


11- بردن روزنامه به کلاس حتی، دو سه هفته یکبار ،و اختصاص دقایقی از ذکر خلاصه مطالب آن که مرتبط با درس باشد، مفید است.


13- برای پرسش پای تخته الزامی نیست که دانش آموز سرپا و روبروی دانش آموزان بیاستد، می توان برای آنها که خیلی اضطراب دارند، یک صندلی روبروی میز معلم گذاشت تا دانش آموزانی که مایل هستند روی آن نشسته و با حالت شبیه به مصاحبه به درس پاسخ گویند ( با اجرای این روش ، کلیه دانش آموزان، خصوصا" شاگردان مضطرب، تمایل نشان داده و نمرات مطلوبی کسب می کنند)


13- هر دو ماه یکبار به صورت غیر مستقیم نظر دانش آموزان خود را در مورد شیوه تدریس و کلاس داری و برنامه آن بسنجید ، مطالبی را به شما خواهند گفت که قطعا" تعجب خواهید کرد! (شنیدن یا خوانده انتقادات دانش آموزان جرات خاصی می خواهد !) و شما باید برای رفع نقایص روش خود اقداماتی بیاندیشید یا از رضایت آنان مطلع شوید. زیرا بدون بازخور دقیق نمی توان از عملکرد کار خود مطمثن بود.


14- سعی کنید هر ساله با دانش آموزان خود تعدادی عکس دسته جمعی بیاندازید و یکی از دانش آموزان اسامی را پشت عکس یااگر دیجیتالی بود به صورت دستی برای شما بنویسد، این کار خیلی مورد علاقه دانش آموزان است و احساس صمیمیت خاصی با معلم می کنند و برخی از آنها که برای کلاس درد سر ساز بوده اند با این اعمال ، تغییراتی خواهند داشت . امروزه دوربین های دیجیتالی و غیره کار را بسیار راحت و کم هزینه کرده اند .


15- به دانش آموزانی که درخواست بیرون رفتن از کلاس و آبخوری یا غیره را دارند، توجه نمایید و به هیچ وجه مانع نشوید، در غیر این صورت آن دسته دانش آموزان به اجبار در کلاس نشسته و حتی گاها" شاهد مشکلات ناخواسته ای خواهید شد مثل : تهوع ، بیهوش شدن از ضعف یا احساس شرمندگی آنان، برخی معلمان به اشتباه، عدم اجازه به دانش آموز را نشان از مدیریت مطلوب خود و اداره کلاس می دانند! برای این مورد باید در شورای معلمان هماهنگی لازم با دفتر صورت گیرد مانند کنترل برای عدم خروج از مدرسه و ...


16- با هماهنگی دفتر مدرسه و انجمن اولیا جوایز هر چند ساده مانند خودکار و غیره را تهیه و به بهانه های مختلف هر مدت یکبار به دانش آموزان اهدا کنید در این میان دانش آموزانی که پیشرفت هایی داشته اند باید بیشتر مورد توجه قرار گیرند تا حال مشاهده نشده که آنها جایزه را رد کنند. حتی دانش آموزانی که دارای توانایی مالی بسیار بالایی هستند ، از این کار معلم بسیار خوشحال می شوند.


17- تهیه تراکت هایی برای کلاس توسط معلم در رابطه با درس یا موضوعات دیگر و نصب آن در کلاس ( در حضور دانش آموزان) توجه آنان را به شدت جلب می کند ( قبلا با خودکار و مازیک نوشته می شد ولی امروزه هر مدرسه ای چاپگر دارد ...)نباید این کار را فقط وظیفه مربی پرورشی دانست بلکه برای هر درسی امکان پذیر است.


18- استفاده از روش مصاحبه 2 یا 4 نفری در رابطه با درس یا موضوعات اجتماعی توسط دانش آموزان و با هدایت معلم برای آنان بسیار جذاب است که می توان دو میز را در پای تخته روبروی هم گذاشت و 4 نفر دو به دو برای مدت 5 تا 10 دقیقه با هم به بحث بپردازند . البته باید جلسه قبل موضوع و افراد مشخص شوند و نظارت کامل معلم برای رسیدن به هدف مد نظر قرار گیرد.


19- هر معلمی در شرایط لازم میتواند مهارت های زندگی را در کلاس به دانش آموزان آموزش دهد گاهی وقت ذکر یک خاطره کوتاه از حسادت، میتواند در تغییر نگرش دانش آموزان بسیار موثر باشد و درگیری های کلاسی و یا درگیری با دفتر را به طرز چشمگیری کاهش داد ، معلمان چند دهه قبل پند و نصایح خود را از دانش آموزان دریغ نمی کردند و عموما" نتایج مطلوبی داشت و شما هم حتما" خاطره ای از این اعمال معلم در کلاس دارید.


20- رعایت زمانبندی دروس بسیار مهم است اگر در یک جلسه 3 درس داده شود و یا 3 جلسه پشت سر هم فقط پرسش پای تخته بدون تدریس داشته باشیم ، اشکال ایجاد خواهد شد و منتظر خستگی خود و دانش آموزان و افزایش بی نظمی آنها و جنگ اعصاب برای خود باشید.


مطالعه این مقاله هم می تواند مفید باشد: چگونه درآمد بیشتری از تدریس خصوصی کسب کنیم؟


21- هر چند وقت یکبار به دانش آموزان اجازه بدهیم خاطرات خوب و بد خود را از کلاس شما یا کلاس سنوات قبل برای کلاس تعریف کنند ، این مورد علاوه بر اینکه یک بازخورد مفید برای روش شماست ، می تواند در جذابیت کلاس و رفع نگرانی و حتی اضطراب دانش آموزان هم نقش داشته باشد.


22- اگر وقت اضافه ای موجود بود، با دانش آموزان در مورد مهمترین اتفاقات هفته پیش در سطح شهر یا رسانه ها تبادل نظر کنید تا دید آنها به مسایل محیط و نحوه بیانشان را تقویت نمایید.


23- بردن کتابهای مرتبط با درس، اثر خوبی بر حلب توجه دانش آموزان دارد و این اعمال را هرگز فراموش نکرده و شما را به عنوان معلمی دلسوز و علاقمند به حرفه خود معرفی خواهد کرد.


24- متاسفانه برخی معلمان، "تدریس" را با در آوردن سئوال و جواب تمام متن توسط خودشان، اشتباه می گیرند! این کار علاوه بر اینکه باعث انهدام خلاقیت و کاوشگری دانش آموز می شود بلکه معلم را خسته کرده و دانش آموز چیز تازه ای یاد نخواهد گرفت ! باید گفت بعضی از والدین در این کار معلم هم نقش دارند و وی را مجبور میکنند که به خیال خود ، فرزندشان را برای امتحان آخر سال آماده کند ! اگر نوشتن نمونه سوال لازم است بهتر است این کار را به دانش آموزان محول کنیم، آنهم بعد از تدریس و با هدف مشخص برای صفحات محدود، و باز هم متاسفانه باید گفت برخی والدین یا دانش آموزان از بعضی معلمان تعریف و تمجید می کنند که ؛ حتی یک سوال را از کتاب جا نمی گذارد ( والبته یک کلمه هم توضیح نداده !)


25- صحبتهای بسیار مختصر با دانش آموزان در سالن و حیاط یا جلوی درب مدرسه ، نقش مهمی در آرام کردن آنها در کلاس خواهد داشت و آنها احساس صمیمیت بیشتری با معلم خواهند کرد.این صحبتها می تواند بسیار ساده و غیر خصوصی باشد مانند: "معلوم بود که دیشب درست رو خوب خوانده بودی !" یا " آمادگی تو برای کنفرانس امروز خیلی خوب بود " یا " آیا باز هم می توانی 3 خط مطلب در مورد درس فلان بنویسی ؟" ... این کار باعث کاهش چشمگیر اضطراب آنان خواهد شد . متاسفانه شنیده شده که" این کار ها دانش آموزان را پر رو خواهد کرد!"


26- وضع نکردن مقررات دست و پاگیر و خشک کلاسی باعث جلوگیری از خستگی معلم و دانش آموز در کلاس خواهد شد مهمتر اینکه آنها از معلم و کلاس دلزده نخواهند شد . بعضی معلمان حساسیت زیادی به جنب و جوش گریز ناپذیر شاگردان در کلاس دارند و حتی تنبیه هایی را اعمال کرده و وقت گرانبهای کلاس را به درگیری و تنبیه در مورد مقررات خود ، اختصاص می دهند. ( به عنوان مثال کسی به هیچ وجه نباید برگردد و دانش آموز دیگر را نگاه کند ... یا نگاه کرده به پنجره کلاس ممنوع است).
27- هر چند وقت یکبار نسبت به استفاده از تلویزیون و کامپیوتر و پخش تراکهایی در رابطه با درس ، برای دانش آموزان جالب خواهد بود و در یادگیری خیلی موثر است.


28- متاسفانه جدیت بیش از اندازه و افراطی و خشک بودن معلم در کلاس باعث عدم علاقه دانش آموزان به وی ، درس و مدرسه خواهد شد و خود را مجبور به " تحمل" معلم و کلاس خواهند دانست ، حتی این جدیت و سختگیری افراطی باعث شده تا برخی دانش آموزان از ادامه تحصیل در آن رشته جدا" واهمه داشته و مسیر زندگی آنها عوض شود ، معلمانی که خوش اخلاق بوده و تبسم بر لب داشته باشند در آموزش موفق ترند، شما هم این را تایید می کنید اگر ؛ در حدی باشد که مورد سوء استفاده قرار نگیرد . (نباید قاطعیت ، مدیریت وتوانایی اداره مطلوب کلاس را با سختگیری افراطی معلم ، اشتباه گرفت).


29- تغییر محل کلاس حداقل، ماهی یکبار موجب جلب توجه دانش آموز می شود مانند تشکیل کلاس در کارگاه، آزمایشگاه، نمازخانه، کتابخانه و غیره.


30- یکی از راههای علاقمند کردن شاگردان به کلاس و درس و معلم و همچنین رفع کدورتهای احتمالی طرفین، بردن دانش آموزان به گردش علمی کلاسی است حتی بازدید از نمایشگاههای کتاب، صنایع دستی، جشنواره های دانش آموزی، حضور در مزار شهدا برای و غیره با هماهنگی دفتر مدرسه و اداره متبوع، فواید زیادی دارد ...


در آخر متذکر می شوم که از یاد نبرید که خود ما روزی دانش آموز بوده ایم و روی این نیمکت های سفت می نشستیم و شاگردی را تجربه کرده ایم و در زمان خود رفتار و گفتار معلم را تجزیه و تحلیل می کردیم ، پس به امید این که آنچه را برای خودمان می پسندیدیم برای دیگران هم بپسندیم با دانش آموزانمان رفتار کنیم با تشکر از توجه شما (معصومه ملکی)
http://madrese5.blogfa.com


پیشنهاد می شود مقاله چگونه یک معلم خوب باشیم و در کار تدریس خصوصی موفق شویم؟ را هم مطالعه نمائید.


--------------------------------


چگونه یک معلم خوب باشیم؟


How To Be A Good Teacher?


یه معلم خوب کیه؟ چی باعث میشه که یه معلم "خوب" باشه؟


Here are some answers by many people whom were asked this question.


در زیر چند نمونه از جوابهای داده شده به این سئوال را با هم مرور می‌کنیم.


1. They should make their lessons interesting so you don't fall asleep in them.


معلم خوب باید درسش رو طوری جذاب کنه که آدم سر کلاس خوابش نبره!



2. A teacher must love his/her job. If he/she really enjoys his/her job that'll make the lessons more interesting.


Teachers who look fed up or unhappy with what they are doing tend to have a negative effect on their students. A good teacher always put on a good "teacher's face" when he/she enters the classroom.


یه معلم باید عاشق کارش باشه. اگه معلم از کارش لذت ببره این امر باعث میشه که درسش جذابتر باشه.


یه معلم که ظاهرش نشون میده که از کارش خسته و ناراضیه میتونه روی دانش‌آموزاش هم اثر منفی بگذاره. یه معلم خوب همیشه وقتی میخواد وارد کلاس بشه باید ماسک "یک معلم خوب" رو به چهره‌ش بزنه و هرچیز منفی که همراش بوده رو پشت در کلاس جا بذاره.


3. I like a teacher who has lots of knowledge, not only of his subject.


من معلمی رو دوست دارم که به غیر از حیطه‌ی تدریس خود، در سایر موارد هم سواد و دانش زیادی داشته باشه.


4. A good teacher is an entertainer and I mean that in positive sense, not a negative sense. Students enjoy being entertained and amused. However, a balance has to be struck between entertain and teaching/learning.


یه معلم خوب باید یه کمدین خوب باشه البته منظورم شکل مثبتش هست نه منفی. دانش‌آموزا سرگرمی و شادی رو دوست دارن. البته باید بین سرگرمی و تدریس/یادگیری یه تعادل هم وجود داشته باشه.


5. It's important that you can talk to the teacher when you have problems and you don't get along with the subject. Teachers must be approachable.


این مسئله مهمه که وقتی مشکلی داشتی بتونی راحت با معلمت حرف بزنی.


پیشنهاد ویژه ایران مدرس: معلم خوب باید چگونه باشد و ویژگی های یک معلم خوب و نمونه


6. A good teacher is …somebody who has an affinity with the students that they're teaching.


Successful teachers are those people who identify with the hopes, aspirations and difficulties of their students while they are teaching them.


یه معلم خوب معلمیه که با دانش آموزاش یه رابطه‌ی نزدیک داشته باشه.


معلمای موفق معلمایی هستند که همچنانی که به امر تدریس دانش‌آموزا مشغولند خودشون رو شریک آرزوها و خواسته‌ها و مشکلات اونها هم بدونند.


7. A good teacher should try and draw out the quiet ones and control the more talkative one. A good teacher is …someone who asks the people who don't always put their hands up.


یه معلم خوب باید سعی کنه که دانش‌آموزای ساکت رو هم به حرف بیاره و همینطور قادر باشه که دانش‌آموزای پرحرفتر رو هم کنترل کنه. یه معلم خوب معلمیه که از اونایی که هیچوقت دستشون را بالا نمی‌گیرن هم سئوال بپرسه.


8. He should be able to correct people without offending them.


Explaining to students that they have made a mistake is one of the most perilous encounters in the classroom. It has to be done with tact. The teacher has to measure what is appropriate for a particular student in a particular situation.


معلم باید بتونه بدون اینکه باعث رنجش و آزرده‌خاطر شدن بچه‌ها بشه اشتباهاتشون رو اصلاح کنه.


توضیح دادن به دانش‌آموزانی که مطلبی را درست نفهمیده‌اند یکی از پرمخاطره‌ترین مسائلی است که در کلاس با آن مواجه می شویم. این امر مستلزم آدابی هست. معلم باید بداند که چه برخوردی و در چه موقعیت خاصی برای یک دانش‌آموز خاص مناسب می‌باشد.


9. A good teacher is …someone who helps rather than shouts.


Learning how to manage students and how to control boisterous classes is one of the fundamental skills of teaching.


یه معلم خوب معلمیه که بجای فریاد کشیدن به بچه‌ها کمک می‌کند.


بادگرفتن این موضوع که چگونه دانش‌اموزا رو مدیریت کنیم و کلاسهای پرسروصدا رو کنترل کنیم یکی از مهارتهای اولیه تدریس می‌باشد.


10. A good teacher is …someone who knows our names.


یه معلم خوب... معلمیه که اسم ما رو بلد باشه!


و در پایان یه جواب خیلی ساده که میشه در تکمیل جوابهای این دانش آموزان داد این هست:


Good teachers care more about their students' learning than they do about their own teaching.


معلمای خوب بیشتر از اینکه حواسشون به تدریسشون باشه باید حواس خودشون رو معطوف به یادگیری دانش‌آموزاشون بکنند.


برگرفته از کتاب "چگونه انگلیسی درس بدهیم؟"


گردآوری مطلب: ایستگاه زبان انگلیسی


مطالعه مقاله 7 رمز موفقیت در تدریس خصوصی هم می تواند برای معلمان و اساتید مفید باشد.


-----------------------------------------------


چگونه کلاس بهتری داشته باشیم:


· حتی موقعی که دارید رفتار نامناسب شان را تصحیح میکنید، به شان و شخصیت آنها احترام بگذارید. · و دست آخر اینکه: همانقدر که فکر می کنید سزاوارید دانش آموزان به شما احترام بگذارند به آنها احترام بگذارید. شیوه مثبت شیوه منفی بابک! از تو می خوام تصمیم بگیری به من نگاه کنی و گوش بدی. بابک! دیگه حرف نزن وبه درس توجه کن. زهره! یادت باشه توی راهرو آروم راه بری. آهای! توی راهرو ندو. مسعود! برای جواب دادن اول اجازه بگیر. ممنونم مسعود! مگه صد بار بهت نگفتم داد نزن؟ شیوا! آروم باش و صبر کن نوبتت بشه. ممنونم شیوا! هل نده وگرنه می فرستمت ته صف معلم کارآمد سه ویژگی دارد: 1- افکار واقع گرایانه دارند. اگر چه معلمان کارآمد از نظر ظاهر و شخصیت فردی با هم متفاوتند اما عقاید واقع گرایانه مشترکی دارند. آنها می دانند که نمی شود رفتار دانش آموزان را کنترل کرد. بنابراین به جای این کار، با استفاده از روش های زیر یا دیگر روش ها به دنبال تاثیر گذاشتن روی رفتار آنها هستند: · ایجاد روابط مثبت · تعیین یک دستور کار مشخص · بالا بردن توقع شان از دانش آموزان · ثبات قدم آنها همچنین می دانند مواقعی که نمی توانند روی رفتار دانش آموزان تاثیر بگذارند باید روی رفتارهایی که انتخاب می کنند مدیریت کنند و آنها را به سوی انتخاب رفتارهای بهتر هدایت کنند. آنها این کار را با تعیین پیامد و یا نتیجه روشن و منطقی برای هر رفتار دانش آموز انجام می دهند. 2- از ابزارها و مهارتهای گسترده ای استفاده می کنند. معلمان موفق روش ها ومهارت های رفتاری بسیاری دارند. آنها در طی سالها کار با دانش آموزان مهارت ها و شیوه های گوناگون مدیریت رفتار را گردآوری و برای روز مبادا ذخیره کرده اند. تجسم کنید همه این روش ها و مهارتها را داخل یک جعبه ابزار گذاشته اید. برای اینکه ابزار مناسب را دم دست داشته باشید باید همیشه این جعبه ابزار همراهتان باشد. هنگام نیاز تنها کافی است که آن را باز کنید و وسیله مناسب را بیرون بیاورید. فراموش نکنید که روش کلاسداری همکاران تان را زیر نظر بگیرید. شاید آنها ابزاری داشته باشند که بخواهید به جعبه ابزارتان اضافه کنید. افرادی که در تعامل با دیگران بیشترین تدابیر رفتاری را در اختیار دارند همیشه آرام ترین هستند. 3- بر احساسات خود مسلط است. · در کلاس های شلوغ با دانش آموزان ناآرام و بی قرار تسلط داشتن روی احساسات بسیار مهم است. · وقتی آرامش دارید ومنطقی عمل می کنید کارآمدتر از مواقع دیگر هستید. · احساسات شما فضای کلاس را تا حد زیادی تحت تاثیر قرار می دهد. · احساسات مثبت امنیت و اعتماد ایجاد میکند. · دانش آموزان در کنترل احساسات شان از شما الگو می گیرند. احساسات متعادل داشتن به معنی بی تفاوت بودن نیست. شور و شوق داشتن و با انرژی و علاقه کار کردن از ضروریات معلمی است. اما نباید در ابراز آنها زیاده روی کنید! زیاده روی در هر احساسی روی توانایی فرد در داشتن تفکر منطقی ومعقول اثر می گذارد. سه روش مدیریت رفتار به طور کلی برای مدیریت رفتار دانش آموزان در کلاس درس سه روش وجود دارد. اگر چه اکثر معلمان می توانند از هر سه روش در کلاسداری خود استفاده کنند. آنچه اهمیت دارد این است که کدام روش مناسب کلاس شماست. به یاد داشته باشید:


حتما بخوانید: بهترین مدرسین ریاضی، لیست 17 استاد برتر ریاضی در تهران و کل ایران


روش شما بر فضای روابط موجود در کلاس اثر می گذارد. · روش شما همان الگوی رفتاری است که دانش آموزان از آن تقلید میکنند. · باورهای شما شیوه برخوردتان را تعیین می کند. در صفحات بعد در حین مطالعه این روشها از خودتان بپرسید: «کدامیک از این روش ها برای کلاس من مناسب تر است؟» خانم معلم جنگجو معتقد است: · باید دانش آموزان را کنترل کرد · باید به ندرت به دانش آموزان لبخند زد · طبیعی است که به بزرگترها باید احترام گذاشت اما بچه ها باید شایستگی این احترام را کسب کنند. · اگر دانش آموزی از کنترل خارج شود دیگر جلو بقیه دانش آموزان را هم نمی شود گرفت. · تدریس مانند جنگی است که همیشه معلم باید در آن پیروز شود. روش مدیریت خانم معلم جنگجو: · به دانش آموزان بگویید چه کار کنند. · با تنبیه آنها راتهدید کنید. · آنها را به دفتر مدرسه بفرستید. نتیجه: · روابط انسانی ضعیف · استرس زیاد در کلاس · کاهش شدید قدرت یادگیری، ریسک پذیری و انگیزه دانش آموزان آقا معلم مهربان معتقد است: · دانش آموزان مثل غنچه های گل به مراقبت و رسیدگی نیاز دارند. · اگر با آنها رفتاری دوستانه داشته باشید و با آنها مهربان باشید، آنها هم شما را دوست دارند. · برنامه ریزی برای تشویق دانش آموزان به انجام کارهای خیر و تبعیض قائل شدن بین آنها جلوی بدرفتاری دانش آموزان را می گیرد. · کلاس محیطی دمکراتیک است و بحث و گفتگو در آن نقش کلیدی دارد. روش مدیریت آقا معلم مهربان: · صحبت کردن، خواهش کردن و التماس کردن به دانش آموز و در نتیجه سرخورده و عصبانی شدن. مثال: معلم خطاب به شاگرد: «آخه چندبار باید به تو بگم که ساکت بشینی؟» (این جمله با حالتی ملتمسانه و آهی عمیق حاکی از درماندگی گفته می شود) «من نمی دونم چرا بازم این کار رو می کنی؟» (در حالی که معلم رنجیده خاطر و پریشان شده) «بیرون کلاس وایسا! دیگه خسته م کردی.» (احساسات بر معلم غلبه کرده) نتیجه: · قاطعیت نداشتن باعث عدم اعتماد به نفس و اضطراب می شود. · در کلاس همه رییس هستند. · قدرت یادگیری، خطرپذیری و انگیزه دانش آموزان به طور قابل توجهی کاهش پیدا می کند. خانم معلم مراقب و جدی اعتقاد دارد: · وظیفه معلم تعیین کردن حد ومرزهاست. · وظیفه دانش آموز تجربه کردن این حد و مرزهاست. · اشتباهات رفتاری دانش آموزان امری طبیعی و عادی است. · باید به دانش آموزان کمک کنیم تا موفقیت را تجربه کنند. · مراقب دانش آموزان بودن یعنی در مواقعی که لازم است به آنها «نه» بگوییم و روی حرف خودمان بایستیم. · ویژگی های خوب یک دانش آموز همیشه بیشتر از مشکلاتی است که به وجود می آورد. روش مدیریت خانم معلم مراقب و جدی · به رفتار انتخاب شده از سوی دانش آموز به عنوان یک انتخاب از میان چند رفتار نگاه می کند. · دانش آموزان را مسئول انتخاب های رفتاری شان می داند. · از ستایش و تمجید برای تاکید کردن روی کارهای خوب دانش آموزان استفاده می کند. · دانش آموزان را به سوی موفقیت هدایت می کند. · در صورت لزوم از تنبیه استفاده می کند طوری که باعث ایجاد نفرت در دانش آموز نشود. · هدف او آموزش مهارت های رفتاری به دانش آموزان است تا بتوانند انتخاب های بهتری داشته باشند. نتیجه: · در عین حال که شان دانش آموزان محفوظ می ماند، یاد می گیرند که حد خودشان را بشناسند. · معلم در کلاس همزمان نقش رهبر و مربی را با هم ایفا می کند. · قدرت یادگیری، خطرپذیری و انگیزه دانش آموزان به میزان قابل توجهی افزایش پیدا می کند. چگونه رفتارمان را با دانش آموزانمان مدیریت کنیم:


1- دانش آموزان مشکل ساز را در کلاس پخش نکنید چون از همه طرف با صدای بلند با هم حرف می زنند.


2- دقت کنید دانش آموزانی که قدرت تمرکز کمتری دارند نزدیک شما بنشینند و از جاهایی که موجب حواس پرتی آنها می شود، مثل پنجره ها، دور باشند.


3- وقتی می خواهید رفتار دانش آموزی را اصلاح کنید، برای صحبت ابتدا به او نزدیک شوید. هرگز سعی نکنید از دور این کار را بکنید. «هرگز به حریم فردی دانش آموزان تجاوز نکنید. اگر بیش از حد به آنها نزدیک شوید، احتمال اینکه گفتگویی آرام درباره یک نکته انضباطی به برخوردی خشن و شدید تبدیل شود به طور چشمگیری افزایش پیدا می کند»


4- در آخر درس چنانچه کلاس مطلوبی داشته اید، به دانش آموزان بگویید که از هم صحبتی و درس دادن به آنها لذت برده اید. روی فعالیت های خوب و موفقیت آمیز دانش آموزان در آن روز تاکید کنید و به مواردی که در آن پیشرفت خوبی نداشته اند نپردازید.


۵ وقتی دانش آموزان دارند از کلاس بیرون می روند، به هر کدام جمله مثبتی بگویید، حتی یک لبخند و خداحافظ هم بی تاثیر نیست.


6- موقع صحبت با آنها همیشه از کلماتی مانند «لطفاً» و «متشکرم» استفاده کنید.


7- وقتی دانش آموزی در را برای شما باز میکند، از او تشکر کنید.


8- وقتی مجبورید از بین دو دانش آموز عبور کنید، از آنها عذرخواهی کنید.


9- با ملایمت رفتار دانش آموزانی که ادب را فراموش می کنند تصحیح کنید «لیلا! یادت باشه وقتی چیزی می خوای ، بگی «لطفاً»».


مطالعه نمائید: معلم خصوصی خوب چگونه است و چه خصوصیاتی دارد؟


10- اگر مجبور هستید صحبت تان را با دانش آموزی قطع کنید تا رفتار نامناسب دانش آموز دیگری را تصحیح کنید، حتماً از او عذرخواهی کنید: «مریم، معذرت می خوام. باید چند کلمه ای با ناهید صحبت کنم. الان بر می گردم.»


11- به جای اینکه روی اشتباه دانش آموز تمرکز کنید او را به سوی انتخاب رفتار مطلوب هدایت کنید. «مجید! ازتو می خوام به تابلو نگاه کنی و به درس گوش بدی، متشکرم» «مجید! چرا همه ش پشت سرت رو نگاه می کنی؟ وقتی من درس می دم نباید حرف بزنی، باید گوش بدی.»


12- هنگام روبرو شدن با رفتار نامناسب همیشه باید این نکته را برای دانش آموز روش کنید که انتقاد شما متوجه خود رفتار است و نه کسی که رفتار از او سر زده. به یاد داشته باشید: · اشتباهی که دانش آموز می کند با شخصیت او یکی نیست. · اگر به او برچسب «دانش آموز بد» بزنید، اغلب باعث می شود که او از خودش تصویر ذهنی ضعیفی بسازد. · دانش آموزان رفتار شما را الگوی خود قرار می دهند. · آنها برای تغییر در رفتارشان به امید و دلگرمی نیاز دارند. از طرف دیگر رفتار مناسب ودانش آموز را باید همیشه با هم یکی بدانید.وقتی رفتار خوبی از دانش آموزی سر می زند، واکنش شما در برابر آن رفتار باید این پیغام را در خود داشته باشد: «تو کسی هستی که ...» مثال: «وقتی گذاشتی علی هم بیاد توی بازی نشون دادی خیلی مهربونی. رضا، از تو متشکرم» «جواد! تکلیفت کاملاً نشون می ده که چقدر دانش آموز جدی ومسئولیت شناسی هستی. آفرین» باید به دانش آموزان جملاتی بگوییم تا باعث شود آنها خود رفتارهایشان را انتخاب کنند. استفاده از جمله هایی که به دانش آموزان کمک کند تا بین رفتارهایشان انتخاب کنند ممکن است در ابتدا به نظرتان عجیب و نامناسب برسد اما باید مدام آنها را به کار ببرید تا در اثر تکرار این عبارت ها جزیی از گفتارتان شود و به طور طبیعی آنها را به کار ببرید. به تفاوت چشمگیر بین این دو توصیه توجه کنید: «رضا! اگه بخوای همین طور حرف بزنی، باید بری تنها گوشه کلاس بنشینی» «رضا! اگر تصمیم بگیری وقتی من درس می دم همین طور حرف بزنی، یعنی تصمیم گرفته ای بری تنها گوشه کلاس بنشینی. حالا از تو می خوام که درست تصمیم بگیری. متشکرم» معنی جمله اول این است: «اگه کاری رو که من می گم نکنی، مجبورت می کنم فلان کار رو انجام بدی.» این جمله تهدید مستقیم است. مبارزه طلبی آشکاری است که کمتر دانش آموزی می تواند در برابر وسوسه شرکت در این مبارزه مقاومت کند. اما جمله دوم می گوید: «خودت مسئول اعمالت هستی. از تو می خوام رفتار درست رو انتخاب کنی چون در این صورت حق اساسی تویعنی درس یاد گرفتن محفوظ می مونه، ولی اگه این کار رو نکنی، خودت تنبیه رو انتخاب کرده ای» همانطور که این جمله نشان می دهد شما انتخاب های محدودی در اختیار دانش آموزان قرار می دهید اما با این کار او امکان بیشتری پیدا می کند تا به سوی انتخاب رفتارهای بهتر گام بردارد.


13- روی رفتارهای اولیه تمرکز کنید. رفتارهای اولیه رفتارهایی هستند که دخالت شما را می طلبند زیرا مانع انجام برنامه های کلاسی می شوند. بسیاری از دانش آموزان وقتی می خواهید رفتارهای اولیه شان را تصحیح کنید به رفتارهای ثانویه رو می آورند، یعنی رفتارهایی که با توسل به آنها سعی می کنند توجه شما را از رفتار اشتباهی که مرتکب شده اند منحرف کرده، خود را آرام کنند و احساس خوبی پیدا کنند. هنگامی که نسبت به رفتارهای ثانویه واکنش نشان می دهید، توجه شما از رفتار نادرست اولیه منحرف میشود و اصلاً یادتان می رود برای چه با دانش آموز شروع به صحبت کرده بودید. همچنین واکنش در برابر این رفتار احتمال عصبانیت شما را افزایش میدهد. رفتارهای ثانویه به دو گروه غیر کلامی و کلامی تقسیم می شوند. رفتارهای ثانویه غیر کلامی آه کشیدن، لب ورچیدن، غرغر کردن و رو برگداندن از جمله رفتارهای غیرکلامی است که برخی دانش آموزان وقتی رفتارشان را تصحیح می کنید از خود نشان میدهند. در چنین مواقعی می توانید از روش های مفید زیر استفاده کنید: 1- نسبت به اینگونه حرکات و رفتارهای دانش آموزان کاملاً بی تفاوت باشید. بعد از مدتی این حرکات خودبه خود متوقف می شوند. 2- وضعیت راحتی به بدن خودتان بدهید. این کار به حفظ آرامش شما کمک می کند. 3- صحبت تان را درمورد رفتار اشتباهی که از دانش آموز سر زده دوباره با آرامش، به وضوح و قاطعانه تکرار کنید. رفتارهای ثانویه کلامی اینها رفتارهایی هستند که دانش آموزان برای توجیه رفتار نامناسبش و یا منحرف کردن توجه شما از آن رفتار از خود نشان میدهد، مثلاً آه بلندی می کشد و می گوید: «فقط داشتیم درباره کار کلاسی حرف می زدیم» و یا می گوید: «بقیه هم همین کار رو می کنن. چرا فقط به من گیر می دین؟» و یا «بقیه معلما می ذارن بغل دست دوستامون بشینیم، برای همینم دوستشون داریم.» روش ها و مهارت های موثر: · برداشت آنها از رفتارشان را با عبارت هایی مانند: «شاید داشتی گوش می دادی. ...» تایید کنید. · در ادامه صحبت تان با استفاده از جمل هایی مانند «... و از تو می خوام که ...» آنها را به سمت رفتاری که می خواهید انتخاب کنند هدایت کنید. «شاید داشتی گوش می دادی و بازم از تو می خوام که به این سمت نگاه کنی و گوش بدی. متشکرم» «شاید بقیه هم همین کار رو بکنن و من از تو می خوام که خود کارت رو روی میز بذاری و دیگه چیزی ننویسی، متشکرم». «شاید بقیه معلما اجازه بدن که پیش دوستات بنشینی و توی این کلاس ما برای نشستن برنامه خودمون رو داریم. از تو می خوام تصمیم بگیری که اونجا بنشینی. متشکرم».


این مقاله هم مفید است: معلم خصوصی خوب، چگونه یک تدریس خصوصی عالی داشته باشیم؟

14- با روش های زیر می توانید با دانش آموزان روابط دوستانه برقرار کنید: · نشانه های مثبت غیر کلامی مانند لبخند زدن، سر تکان دادن، آرام زدن روی شانه آنها · استفاده زیاد از تشویق و اظهار نظرهای مثبت در مورد آنها · اهمیت دادن به نظرات و مشکلات آنها · تشویق زیاد آنها همراه با ذکر مواردی که آنها را شایسته تشویق می کند مثال: «می بینم که توی انشات از پاراگراف ها خیلی خوب استفاده کردی، معلمومه نوشته ات رو چند بار خوندی و تصحیح کرد، خیلی خوش خط و تمیز نوشتی. آفرین! کارت عالیه!» تنها با بیان آنچه دانش آموزان قرار است انجام بدهند می توانید به سرعت روابط خود را با آنها گسترش دهید و سازگاری وموافقت آنها را جلب کنید.


۱۵وقتی دانش آموزان کار خوبی می کنند، آنها را تشویق کنید. برای ایجاد فضایی که دانش آموزان درآن تشویق و حمایت شوند به جملات دلگرم کننده نیاز دارید. · در وهله اول و درهر فرصتی بیشتر به دانش آموزانی توجه کنید که تصمیم گرفته اند از قوانین کلاس پیروی کنند تا آنهایی که رفتار خوبی ندارند. · به طور آشکار از دانش آموزانی که بر روی درس و کار کلاسی تمرکز دارند تعریف کنید و آنهایی را که بی توجهی می کنند نادیده بگیرید. در تعریف کردن از آنها دقیق باشید: «آفرین که همگی ساکت نشسته اید و به من گوش می دهید. از شما متشکرم» · وقتی دانش آموزان بی توجه به درس توجه می کنند، آنها را تحسین و تشویق کنید. · اگر بعضی از آنها باز هم بی توجه بودند، به آرامی با تکرار توصیه های خود آنها را به سوی توجه به درس هدایت کنید.


16- از الگوسازی مثبت استفاده کنید. الگوسازی مثبت یعنی دانش آموزانی را که خوب رفتار می کنند برای دانش آموزانی که چنین رفتاری ندارند الگو کنید. این مرحله ارتباط نزدیکی با مرحله اول دارد زیرا: · در مرحله اول دانش آموزانی را که خوش رفتارند شناسایی و به آنها توجه می کنید. · و درمرحله دوم سایر دانش آموزان را نیز به سوی رفتار مناسب و موفق هدایت می کنید. مثال: دانش آموزانی را که انتخاب های رفتاری درستی دارند و در کنار آنهایی نشسته اند که به کار کلاسی بی توجهند تشویق کنید. فرض کنید رامین به درخواست شما خودکارش را روی میز می گذارد و به شما توجه می کند ولی پدرام که کنار او نشسته این کار را نمی کند. · شما می گویید: «رامین! از تو ممنونم که خودکارت رو زمین گذاشتی و به من گوش می دی. آفرین!» · پدرام هم با شنیدن این جمله خودکارش را زمین می گذارد و به شما توجه می کند. · به این رفتار پدرام توجه کنید، به او لبخند بزنید و بگویید «خیلی ممنونم، پدرام.»


17- مرحله سوم: از روش نزدیک شدن به دانش آموز استفاده کنید. توانایی شما در رعایت فاصله و در عین حال نزدیک شدن به یک یا گروهی از دانش آموزان یکی از مهارت های کلیدی جعبه ابزار شماست. مثال: متوجه می شوید که بابک به کلاس بی توجه است. بنابراین در کلاس قدم می زنید و به تدریج به او نزدیک تر می شوید اما در حالی که دارید به سراغ او می روید از دانش آموزانی که مشغول کار کلاسی هستند تعریف می کنید. · «حمید! (سه نیمکت با بابک فاصله دارد) ممنونم که بی سر و صدا کارت رو انجام می دی» · همین طور که به نیمکت بابک نزدیک می شوید، از بچه ها تعریف می کنید. · «رضا! (یک نیمکت بعد از بابک نشسته) از اینکه اینقدر به کارت توجه داری لذت می برم.» · این کار شما باعث می شود که بابک به کار کلاسی برگردد. به محض اینکه این کار را کرد، به او توجه کرده و از او تعریف کنید. سوال های معمولی راه بسیار موثر و در عین حال نامحسوسی برای برگرداندن دانش آموزان بی توجه به کار کلاسی است. مثال: به آرامی به دانش آموز نزدیک می شوید اما وانمود می کنید که متوجه نشده اید او کارش را انجام نمی دهد و بی توجه مشغول کار دیگری است. · با یک پرسش ساده، به طور غیر مستقیم او را به کار کلاسی بر می گردانید: «مشکلی نداری؟ کمک نمی خوای؟ می خوای تا اینجا کاری رو که انجام دادی نگاه کنم؟» · آنگاه او را که متوجه کار کلاسی شده رها کنید و به او بگویید که انتظار دارید کار را ادامه دهد: «یه دقیقه دیگه بر می گردم ببینم به کجا رسیدی.»


19- توصیه های خود را به صورت خصوصی بگویید. بعضی از دانش آموزان به تصویه هایی که در حضور جمع به آنها می کنید واکنش خوبی نشان نمی دهند. در این موارد می توان از این روش استفاده کرد: خیلی کوتاه و به طور خصوصی به او توصیه لازم را بکنید و بعد یک فرصت چند ثانیه ای به او بدهید تا رفتار مورد نظرتان را انتخاب کند. مثال: از دانش آموزان خواسته اید به چند سوال پاسخ بدهند اما می بینید مجید روی کارش متمرکز نیست. · به آرامی به او نزدیک می شوید و می گویید: «مجید! از تو می خوام به این سوالا جواب بدی. ممنونم» · توقع نداشته باشید بلافاصله از شما اطاعت کند. از او دور شوید تا چند ثانیه برای تصحیح رفتارش فرصت داشته باشد. · وقتی شروع به انجام کار کرد، به طرفش بروید و رفتار خوبش را به شکل مثبت تقویت کنید.


20- بیان انتظارات با زبان گفتار به هنگام توصیه به دانش آموزان، به جای «لطفاً» در اول جمله، از واژه «ممنونم» در پایان جمله استفاده کنید. مثال: «شقایق (مکث)! خودکارت رو روی میز بذار و به من نگاه کن. ممنونم.» وقتی در آخر جمله از واژه «متشکرم» یا مشابه آن استفاده می کنید، در واقع به دانش آموزان می گویید: «آنقدر مطمئنم درخواستم را انجام می دهی که از قبل از تو تشکر می کنم.» همچنین استفاده از واژه هایی مانند «متشکرم» یا «ممنونم» احساس تعهد و الزام به اطاعت بیشتری در شنونده ایجاد می کند و نشانه روشنی برای تمام کردن یک گفتگوست.


21- بیان انتظارات با حرکات و اشارات پس از اینکه دستور شفاهی قاطع خود را که با «ممنونم» تمام شده صادر کردید، لازم است دیگر گفتگوی انضباطی را ادامه ندهید و در عوض کارهای زیر را انجام دهید: 1. دیگر به دانش آموزان نگاه نکنید. 2. از او دور شوید و به سایر دانش آموزان بپردازید. 3. به سراغ دانش آموزانی بروید که کارشان را خوب انجام می دهند و وقت تان را صرف آنها کنید. با این کار بدون صحبت پیام های ظریف و در عین حال موثر زیر را به دانش آموزان منتقل می کنید: · مطمئنم رفتار درست را انتخاب می کنی · به علاوه به تو اعتماد دارم و می دانم درست تصمیم می گیری. · آنقدر اطمینان دارم به خواسته من عمل می کنی که نیازی به ایستادن و کنترل تو نیست. · می بینی چطور دانش آموزان تشویق می شوند و با رفتار درست جلب توجه می کنند؟ یادت باشد که تو م میتوانی جزء آنها باشی.


۲۲- حرفتان را کوتاه و صریح بزنید. گاهی اوقات وقتی مدام از دانش آموزان بدرفتاری می بینیم وسوسه می شویم عصبانیت و سرخوردگی خود را با سخنرانی کردن خالی کنیم اما باید جلوی این نوع وسوسه ها را بگیریم و خیلی مختصر و مفید حرفمان را بزنیم. دستورهای کوتاه و صریح باعث می شود دانش آموزان · روی موضوع اصلی تمرکز کنند. · مشکل را به راحتی تشخیص دهند. · بتوانند مشکل را حل کنند. مثال: دو گفته زیر را با هم مقایسه کنید: «جواد! بازم یادت رفت تکلیفت رو روی میز من بذاری. اگه با دوستات کمتر حرف بزنی و بیشتر به مسائل مهم زندگی توجه کنی، شاید نتیجه بهتری از مدرسه اومدن بگیری. حالا برگرد اینجا و دفتر مشقت را جایی که باید باشه بذار.» «جواد! دفتر مشقت رو بذار روی میز من. ممنونم.»


23- از «قانون مادر بزرگ» استفاده کنید: اگه ... اونوقت قانون مادربزرگ به زبان ساده چنین است: «اگه شامت رو خوردی، اونوقت می تونی دسرت رو هم بخوری؟» از این جمله شرطی می توانید در بسیاری از موقعیت های کلاس درس استفاده کنید. مثال: · «مسعود، اگه دستت رو بلند کردی، اونوقت جوابت رو می دم» · «داود، اگه سرجات بشینی، اونوقت مشقت رو نگاه می کنم» · «سعید، اگه جواب این سوالا رو بنویسی، اونوقت می تونی کنار دست فرهاد بشینی.»


مطالعه کنید: معلم خصوصی خوب چگونه است؟ همراه با معرفی بهترین مدرسین تدریس خصوصی


24- گفتگوی انضباطی بیش از حد طولانی نباشد بعضی دانش آموزان خیلی زود می فهمند که می توانند با رفتارهای نامناسب توجه کامل شما را به خودشان جلب کنند. برخی دیگر اگر پس از صحبت درباره رفتار نامناسب شان همچنان آنها را زیر ذره بین بگذارید، احساس می کنند مورد تهدید قرار گرفته اند. در هر صورت، موثرترین شیوه این است که توجه تان را هر چه سریع تر از رفتار نامطلوب دانش آموز به چیز دیگری معطوف کنید. هر بار که به دانش آموزی درباره رفتارش تذکر می دهید، سریع از او دور شوید، به او نگاه نکنید و به موضوع دیگری توجه کنید. این روش ظریف و موثری برای انتقال پیام های زیر است: · گفتگوی شما با او تمام شده و دیگر حرفی برای گفتن ندارید. · مطمئن هستید که به تذکر شما توجه می کند. · انتظار دارید رفتار توصیه شده را دنبال کند. · چون عزت نفس او برایتان مهم است، او را از کانون توجه خارج می کنید. · بیش از حد روی تذکرتان تاکید نمی کنید.


25- «چه» به جای «چرا» یکی از عوامل بسیار موثر در مدیریت رفتار استفاده از سوالاتی است که بتواند توجه دانش آموز را جلب کند، این نوع پرسش ها باعث می شود که دانش آموز بدون آنکه احساس گناه کند مسئولیت رفتارش را به عهده بگیرد. به ندرت پیش می آید که دانش آموزان به «چرا» های شما جواب های با ارزشی بدهند. بهتر است توجه دانش آموزان را با «چه» پرسیدن به درس برگردانید. مثال: · معلم: «مجید! می بینم از سر جات بلند شدی. داری چه کار می کنی؟» مجید: «هیچی» معلم: «الان باید چه کار کنی؟» مجید: «نمی دونم» معلم: «باید تمرین شماره دو کتاب رو حل کنی. تصمیم بگیر این تمرین رو حل کنی. ممنونم.»


26- قانون سه بار تکرار اکثر معلم ها از اینکه در مواردی مجبور می شوند تذکرشان را چندین بار بدون آنکه نتیجه ای داشته باشد تکرار کنند عصبانی و کلافه می شوند. اگر بارها و بارها حرفتان را تکرار کنید، به دانش آموزان یاد می دهید که به تذکرهایتان توجه نکنند و آنها را جدی نگیرند! تجربه نشان داده که تکرار تا سه بار مفید است. اگر بعد از دو بار دانش آموز رفتار مناسب را انتخاب نکرد، باید تذکر سوم را به همراه تذکر تنبیه که در واقع پیامد تصمیم گیری نادرست اوست بدهید. مثال: «طاهره! من دوبار از تو خواستم سر جات بشینی. اگه تصمیم بگیری بدون اجازه از سر جات بلند بشی، یعنی تصمیم گرفتی اخطار بگیری، تصمیم درستی بگیرد. منتشکرم.»


27- می توانید از 5 سوال زیر استفاده کنید. پنج پرسش زیر به شما کمک می کند تا در پایان کلاس با دانش آموزی که رفتار خوبی نداشته گفتگوی مفیدی داشته باشید: · «می تونی برام بگی امروز چه کار کردی که باعث شد آخر کلاس با هم صحبت کنیم؟» از دانش آموز بخواهید که رفتارش را توضیح بدهد: «نمی دونم»، آن وقت با آرامش و به طور مستند رفتارش را برایش شرح دهید. · «چرا این کار رو کردی؟» این سوال به دانش آموز امکان می دهد تا علت رفتارش را توضیح دهد. اگر در جواب بگوید : «نمی دونم»، حرفش را باور کنید و به سراغ پرسش بعدی بروید. · «رفتار تو کدوم قانون کلاس رو نقض می کنه؟» با این سوال مطمئن می شوید که فهمیده چرا رفتارش از نظر شما پذیرفته نیست. · «به نظرت دفعه دیگه توی این موقعیت می تونی تصمیم بهتری بگیری و رفتار مناسب تری داشته باشی؟» در واقع با این سوال رفتار اجتماعی مناسب را به دانش آموز یاد می دهید. · «فکر می کنی چطور می تونم بهت کمک کنم؟» راه های زیادی وجود دارد که می توانید با استفاده از آنها به دانش آموز کمک کنید تا بتواند تصمیم بهتری بگیرد.


مطالعه این مقاله خوب را هم از دست ندهید: چگونگی کسب درآمد بالا از کار و شغل تدریس خصوصی


به امید آن که مورد استفاده ی همکاران قرار بگیرد.


http://yuosefpoor.blogfa.com


آمار بازدید: 366066 بار
ثبت نظر درباره مقاله
Security Image
نظرات کاربران
سیف اله پیری شنبه ۲۲ مهر ۱۴۰۲ - ۰۰:۱۶

متاسفانه باید بگویم مطالب بالا برای بعضی از مدارس کارایی دارند وبرای بقیه نه.یعنی با انجام کارهای بالا در برخی کلاسها معلم جلسه بعد باید منتظر آوردن قلیان و...به کلاس باشد اینها مال مدارس اروپا و...هست وبرخی از مدارس ایران .فردی که برای درس خواندن نیامده .فردی که می‌بیند برادرش بامدرک دکترادر خانه نشسته.هیچ لزومی به رعایت موارد بالا نمی‌بیند وبا پررویی اشاره به معلم می‌کند ومیگو ید تو خواندی وضعت اینه پدر من سوم راهنمایی خواندهبیا وضع خوبش را ببین برادران دانشگاه فرهنگیان هنوز وارد کلاس عملی نشدند وفکر میکنن آنچه در کتاب‌ها خواندن عیینا قابل آجا در کلاس است خودشان بزودی میان می‌بینند در کلاس واقعی اینها قابلیت اجرایی برای مدارس ایران نیست

مرسل سروری يکشنبه ۰۹ مهر ۱۴۰۲ - ۱۴:۲۶

واقعا عالی بود

سالار اخترثمر دوشنبه ۲۶ تير ۱۴۰۲ - ۲۱:۴۲

سلام و ادب خدمت نگارنده ی این جملات زیبا و تاثیر گذار، بنده دبیر زمین شناسی در استان کردستان شهرستان مریوان با سابقه ۱۶ ساله ی تدریس، خواستم هم از شما تشکر کرده باشم بابت بیان کردن این همه نکات کاربردی در کلاس داری و هم خدمت شما عرض کنم که تمام گفته های شما رو تجربیات بنده هم تایید می کند. یک معلم فقط با نثار عشق و علاقه اش به دانش آموزانش میتواند در دل و جان آنها تاثیر بگذارد و الا تدریس چند مطلب علمی که همه میتونن انجام بدن. موفق و پاینده باشید.

سودابه پناهی يکشنبه ۰۴ تير ۱۴۰۲ - ۱۲:۰۳

خیلی عالی بود. لذت بردم. واقعا ممنونم که همچین مقالات عالی رو در اختیار ما قرار میدید. پیاده کردن این مطالب حتی در زندگی و نوع تربیت والدین هم میتونه تا حد زیادی موثر باشه.

علیرضا سه شنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۱ - ۰۶:۰۸

عالی بود سپاس

رویا .ر چهارشنبه ۰۴ آبان ۱۴۰۱ - ۲۱:۳۶

از مطالب پرکاربرد و ارزشمند و سودمند و استادانه ی شما که قطعا بر گرفته از زحمات و تلاش شماست سپاس فراوان دارم .همواره سلامت و سعادتمند و نیکبخت و بهروز وپرروزی باشیدو تک تک ثانیه های زندگیتان آغشته به طنین آرامش باشد.

محسن آدينه ۱۱ شهريور ۱۴۰۱ - ۱۳:۳۰

تشکر. مطالب گفته شده بسیار خوب و ارزشمند بود.

مریم چهارشنبه ۰۸ تير ۱۴۰۱ - ۱۷:۰۰

خیلی عالی .فردا مصاحبه دارم لطفا برام دعا کنین

بهار شنبه ۰۶ آذر ۱۴۰۰ - ۰۱:۰۲

سلام. متن فوق العاده و بی نظیری بود. به جرات میگم در ده سال گذشته هرچقدر متن در حوزه روانشناسی و کلاسداری خونده بودم, هیچکدام به این زیبایی, با این دقت و تعهد و مهرورزی نوشته نشده بود. واقعا درود بر نویسنده این متن خانم یا اقای یوسف پور. نوع نگارشش نمودی از عشقش به تدریس و عشق و تعهدش به حفظ احترام و ارتقای رفتار شایسته انسانها هست و جزییات ریز و دقیقی که در قالب مثال برای یک معلم بکار برده, بسیار جذاب و دلنشین و دلربا ذکر شده. درود بر شما نویسنده متعهد و سپاس از سایت ایران مدرس که در قبال تولیدمحتوای ارزشمند خودش رو مسئول و متعهد میدونه. براتون ارزوی موفقیت روزافزون دارم عزیزان

مهدیه آدينه ۲۵ تير ۱۴۰۰ - ۱۸:۰۷

من ارزو دارم که معلم بشم و از همه دوستان و دانش اموزانی که این متن رو میخونن در خواست دارم که نظرشون و تجربشون رو درباره معلم هاشون بگن چون خیلی میتونه کمک کنه . نظرخودم به عنوان یک دانش اموز که سال دوازدهم رو تازه تموم کردم اینه که مهم ترین چیز برای معلم باسواد بودن هست یعنی خوندن کتاب های زیاد و اطلاعات قوی ممنون میشم نظرتون رو در اختیارم بزارین ????

رقیه زاده باباشاهراجی پنج شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۷:۵۱

سلام به نکات خیلی خوبی اشاره کردید حتمأ در کلاسهام از اونها برای دانش آموزانم استفاده خواهم کرد

ناشناس چهارشنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۰ - ۱۶:۲۸

من معلم زبان انگلیسی هستم واقعا از مطالب ارزشمندی که در اختیارمون گذاشتین سپاسگزارم. با خوندن این مطالب کلی ایده ی جالب به ذهنم رسید.

خانم معلم اینده يکشنبه ۲۹ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۳:۵۴

خیلی عالی بود متشکرم برام دعا کنید قبول بشم چون خیلی دوست دارم معلم بشم

زهرا دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۰:۵۴

خیلی مطالب مفیدی بود . متشکرم

احمدی شنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۹ - ۱۳:۵۰

مطالب عالی بود ممنون

NG يکشنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۹ - ۰۹:۳۷

با احترام به اون معلمایی که خودشون اینو سرچ کردن و به فکر شاگرداشونن من خطاب به اون دسته از معلمان حرف میزنم که والا اگه معلمای ما اینطوری بودن و یکم آدم بودن و همه چیزو گردن ما نمینداختن وضع نه ما شاگردام این نبود

زاهدی دوشنبه ۰۵ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۲:۵۱

عالی بود نکات آموزنده و خوبی داشت

کیان چهارشنبه ۰۳ مهر ۱۳۹۸ - ۰۸:۳۵

خیلی خیلی آموزنده بود ممنون

ایدا احمدی پناه سه شنبه ۲۷ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۶:۵۶

جالب بود به من که قرار است معلم ششم بشوم به درد خورد

مهسا پنج شنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۱

نمی شه که خود را جای دانش اوموزان نگذاریم

علی رضا پاوند پنج شنبه ۲۲ آذر ۱۳۹۷ - ۰۹:۱۵

ممنونم از این همه متن آموزنده تان خیل عالی بود

فاطمه پنج شنبه ۰۸ آذر ۱۳۹۷ - ۱۳:۲۸

خیلی خوب بود چون من 16 سالمه و میخوام معلم زبان بشم و فاصله سنی زیادی هم با دانش آموزان ندارم و خیلی بهم کمک کرد تا از استرسم هم کم بشع

عسگری دوشنبه ۰۹ بهمن ۱۳۹۶ - ۲۳:۰۹

ممنون از نظرات سازنده شما.من معلم زبان هستم و بیشتر این موارد رو تجربه کرده ام.موارد یاد شده بسیار مفید هستن.موفق باسین.

رضایی شنبه ۲۵ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۶

بسیار بسیار عالی ممنون. واقعا ب درد کلاسداری میخوره

اسد آدينه ۱۶ تير ۱۳۹۶ - ۱۴:۵۷

ب نظرم نقل مطالب بدون ذکر منبع کاری است بیهوده

ستاره آدينه ۱۶ تير ۱۳۹۶ - ۰۰:۵۸

من تازه قصد دارم معلم بشم و خب همش استرس دارم که کلاس جذابی داشته باشم و این مطلب دقیقا همون چیزایی بود که میخواستم بشنوم خیلی ازتون ممنونم

فاطمه شنبه ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۵

بسیار عالی ...من دبیر ادبیات هستم و سعی میکنم همیشه تو کلاسم فضایی جذاب بسازم جوری که دانش آموزان با شوق بیان سرکلاس

زینب یزدانی شنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۹

سلام و خداقوت دانشجوی دانشگاه فرهنگیان کازرون هستم . مطلبتون بسیار کاربردی و مهم هستن . چیز هایی رو درباره ی معلمی نوشتید که در این چند ترم در دانشگاه پیدا نکردم ... از نکاتتون در کارورزی هام استفاده می کنم. بسیار سپاسگزارم موفق و سربلند باشید.

حسینی آدينه ۲۴ دي ۱۳۹۵ - ۱۳:۵۳

ممنون از نکات فوق العاده ساده و در عین حال کار بردی و اثر گذار

سمیه چهارشنبه ۱۵ دي ۱۳۹۵ - ۲۲:۱۷

خوب بود با شناختن خصوصیات یک معلم خوب ودلسوز می تونم بیشتر قدر معلم دلسوزم رابدانم وبا وی بهتر رفتار کنم.

معصومه دوشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۱

بسیار کاربردی و آموزنده بود متشکرم

مجید بختیاری شنبه ۱۰ مهر ۱۳۹۵ - ۱۹:۱۴

مطالب مفید و آموزنده ای بود ، استفاده کردیم .بسیار عالی بود.

محمدی شنبه ۱۶ امرداد ۱۳۹۵ - ۱۰:۵۹

مطالب خیلی عالی مفید وکاربردی بود ممنون

هما سه شنبه ۰۱ تير ۱۳۹۵ - ۰۱:۴۰

سلام خیلی ممنون خانم ملکی عزیز نکات بسیار خوب و آموزنده ای بود بسیار استفاده کردیم.

رضایی دوشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۷:۴۴

سلام... عالی بود... استفاده کردیم ونتایجش را در کلاس دیدیم... خدا قوت...

رحمانی دوشنبه ۰۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۷:۳۶

عالی بود استفاده کردیم ونتیجه اش رو در کلاس دیدم .... خداقوت...

مدین يکشنبه ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۲۳:۰۴

سلام..با تشکر فراوان بسیار عالی و آموزنده بود.

فتاح آدينه ۰۶ آذر ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۷

باتشکر فراوان از مطالب بسیار جالب بود

زهرا آدينه ۰۸ آبان ۱۳۹۴ - ۲۲:۱۰

خیلی جالب بود استفاده کردم ممنون از زحمات شما

عطیه پنج شنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۶

سلام خانم ملکی تشکر فراوان در رابطه با مطالب کاربردی و خوبتان...کمک خوبی به من کرد برای کارورزی این ترمم...سپاس از لطفتون

نرگس سه شنبه ۳۰ تير ۱۳۹۴ - ۱۱:۵۵

با سلام و خسته نباشید . دبیر ادبیات هستم و از مطالعه مطالب بالا لذت بردم و امیدوارم بتوانم آنها را به خوبی بکار ببندم .

مجید فاتحی چهارشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۳:۱۷

سلام خیلی ممنون خانم ملکی نکات خوب و جذابی بود...دانشجوی دانشگاه فرهنگیان کردستان هستم این اصول زیبا و مهمتان را در کارورزی هایم ب کار بردم و تاثیرات خوب و عالیی داشت...ممنون و خداقوت..پایدار باشید

طاهره سه شنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۷

بسیار جالب و کاربردی است با تشکر

مهدی سه شنبه ۱۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۰:۵۹

خوبه آموزنده بود برای من چون من 2ساله مربی هستم